Koronavírus: Nakazených koronavírusom v Pakistane je už vyše 100.000

08.06.2020 Celý región

Islamabad 8. júna (TASR) - Počet ľudí nakazených novým druhom koronavírusu presiahol v Pakistane v pondelok 100.000. Ako informovala agentúra DPA, pakistanské úrady bojujú s rozsiahlejším šírením vírusu po tom, ako v krajine došlo k uvoľneniu reštriktívnych opatrení.

Počet infikovaných osôb stúpol na 103.670, pričom ochoreniu COVID-19 podľahlo už 2065 pacientov. Za posledných 24 hodín hlásili z Pakistanu najmenej 4728 nových prípadov a 65 ďalších úmrtí, uvádza ministerstvo zdravotníctva.

V nemocniciach zostáva viac ako 5000 ľudí, z ktorých je 262 napojených na pľúcnu ventiláciu. Doteraz sa vyliečilo 34 percent pozitívne testovaných osôb.

Pakistan, ktorý v súčasnosti patrí medzi 15 najviac zasiahnutých krajín sveta, potvrdil prvý prípad nákazy koronavírusom 26. februára. Tamojší predstavitelia odhadujú, že predpokladaný vrchol pandémie v krajine príde najskôr o mesiac.

Počet nakazených sa za posledné štyri týždne zvýšil po tom, ako premiér Imrán Chán zmiernil mimoriadne karanténne opatrenia. V boji s pandémiou uplatnil novú stratégiu, ktorá umožňuje naštartovanie ekonomiky pri dodržiavaní stanovených pravidiel.

Vo viacerých častiach krajiny museli však pre porušenia týchto nariadení zatvoriť obchody, nákupné centrá či obytné zóny.

Opoziční lídri a odborníci vládu obviňujú z prudkého nárastu nakazených, no predseda vlády ďalšie obmedzenia pohybu osôb vylúčil.
 
 

Na ochorenie COVID-19 zomreli v Maďarsku ďalšie dve osoby

Budapešť 8. júna (TASR) - Počet nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku stúpol o šesť prípadov na 4014. Zomreli ďalší dvaja starší pacienti, čím počet obetí ochorenia COVID-19 stúpol za uplynulých 24 hodín na 548, informoval v pondelok krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

Počet aktívnych nakazených je 1128, z ktorých 41 percent pochádza z Budapešti. V nemocniciach je 385 infikovaných pacientov; 21 z nich je napojených na umelá pľúcnu ventiláciu.

Krízový štáb zdôraznil, že hrozba koronavírusu ešte nepominula a že v Maďarsku je nutné dodržiavať epidemiologické opatrenia, akými sú nosenie rúšok v interiéroch i prostriedkoch hromadnej dopravy i zachovávanie ochranného odstupu na verejných priestranstvách.
 
 

Poľsko neplánuje zaviesť nové obmedzenia napriek nárastu nakazených

Varšava 8. júna (TASR) - Podpredsedníčka poľskej vlády Jadwiga Emilewiczová v pondelok vyhlásila, že nevidí nijaký dôvod na zavedenie nových obmedzení v boji proti šíreniu koronavírusu či na obnovenie tých predchádzajúcich. Uviedla to po tom, ako počas uplynulého víkendu došlo v Poľsku k výraznému nárastu počtu nakazených, informovala agentúra Reuters.

"Nemáme v pláne tak dnes urobiť," povedala Emilewiczová pre súkromnú stanicu Polsat News na margo možného opätovného sprísnenia reštrikcií.

V sobotu zaznamenali v Poľsku 576 nových infikovaných a v nedeľu 575, čo predstavuje doteraz najvyšší nárast za dva dni za sebou v krajinách EÚ, poznamenala agentúra AFP.

Ako uvádza poľské ministerstvo zdravotníctva, takmer dve tretiny nových prípadov je spojených so zamestnancami uhoľnej bane Zofiowka v meste Jastrzebie-Zdroj v regióne Sliezsko a ich rodinnými príslušníkmi. Štátna spoločnosť JSW, ktorá baňu vlastní, v nedeľu na Twitteri uviedla, že vysoký počet nakazených zaznamenali aj v ďalšej bani v obci Pniowek. Tá leží takisto v Sliezsku, ktoré je momentálne v Poľsku epicentrom nákazy.

Poľská vláda začala obmedzenia zmierňovať koncom mája, pričom povolila napríklad zhromažďovanie do maximálne 150 osôb. Poliaci už takisto nemusia vonku nosiť rúška na tvárach a zrušený bol aj obmedzený počet zákazníkov v obchodoch či reštauráciách. Od soboty sú otvorené viaceré verejné priestory vrátane kín, divadiel, koncertných sál, fitnes centier či plavární.

Celkovo evidujú v krajine 26.561 osôb nakazených a 1157 úmrtí.
 
 

V Indii sa napriek stúpajúcemu počtu obetí otvorili reštaurácie

Naí Dillí 8. júna (TASR) - Vo väčšine indických štátov sa v pondelok znovu otvorili reštaurácie, nákupné strediská i modlitebné miesta. Došlo k tomu aj napriek stále narastajúcemu počtu prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, uviedla agentúra AP.

Indické ministerstvo zdravotníctva hlásilo v pondelok 9983 nových prípadov koronavírusovej infekcie. Celkovo tak v Indii zaznamenali už vyše 256.000 prípadov nákazy. India je v tomto smere piatou najzasiahnutejšom krajinou na svete.

V pondelok tiež hlásili 206 nových úmrtí, čo je najvyšší denný prírastok, informuje AP. V krajine už celkovo zaznamenali 7135 úmrtí.

India zároveň v pondelok znovu otvorila štátne hranice a umožnila medzištátny pohyb tovarov i osôb.

V krajine sa už predtým čiastočne obnovili vlakové spojenia i vnútroštátne lety, otvorili sa obchody a továrne obnovili svoju činnosť. Školy však stále zostávajú zatvorené.

V rozľahlej Indii došlo k nárastu prípadov nákazy v dôsledku presunom státisícov tzv. migrujúcich pracovníkov, ktorí pre karanténne opatrenia - zavedené v snahe zamedziť šíreniu koronavírusu - prišli o prácu a vracali sa do svojich domovských miest.
 
 

Vo svete sa koronavírusom nakazilo už viac ako 7 miliónov ľudí

Paríž 8. júna (TASR) - Počet osôb nakazených novým koronavírusom na celom svete presiahol sedem miliónov. Vyplýva to z najnovšej bilancie agentúry AFP.

Dve tretiny z celkového počtu 7.003.851 infikovaných evidujú v Európe a Spojených štátoch. Ochoreniu COVID-19 doposiaľ vo svete podľahlo 402.867 osôb.

Bilancia AFP vychádza z oficiálnych údajov jednotlivých krajín a informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktoré boli dostupné v pondelok o 09.00 h SELČ.

Najviac zasiahnutým kontinentom je Európa s 2.275.305 nakazenými a 183.542 úmrtiami. V USA evidujú od začiatku pandémie, ktorá vypukla vlani v decembri v Číne, 1.942.363 infikovaných a 110.514 smrteľných obetí.

Počet nahlásených prípadov sa za posledný mesiac celosvetovo zdvojnásobil, pričom len za uplynulých deväť dní registrovali viac ako milión nakazených.

Agentúra AFP upozorňuje na to, že uvedené údaje zrejme pokrývajú len časť zo skutočného počtu nakazených, keďže mnohé krajiny testujú len tých ľudí, ktorí prejavujú symptómy nákazy alebo závažné prípady.
 
 

Británia spustila povinnú 14-dňovú karanténu pre návštevníkov

Londýn 8. júna (TASR) - Británia spustila v pondelok povinnú dvojtýždňovú karanténu pre osoby prichádzajúce zo zahraničia. Cieľom je zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu - tento krok však viaceré letecké spoločnosti ostro kritizujú, píše agentúra AFP.

Opatrenie, ktoré sa až na niekoľko výnimiek vzťahuje rovnako na britských občanov, ako aj na návštevníkov krajiny, má za cieľ zamedziť druhej vlne nákazy.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock však uviedol, že nové opatrenie je zmysluplné, keďže "počet nakazených prichádzajúcich zo zahraničia narastá", zatiaľ čo počet infikovaných priamo v Británii klesá.

Cestujúci, ktorí do Británie prídu letecky, vlakom, autom či loďou, budú musieť vyplniť detailný formulár o svojej ceste a adresu miesta, kde podstúpia samoizoláciu. Zavádzanie karanténnych opatrení v jednotlivých oblastiach Británie je rozličné a bude sa prehodnocovať každé tri týždne.

Výnimku majú napríklad vodiči nákladných áut, "nenahraditeľní" zdravotnícki pracovníci či ľudia prichádzajúci z Írska, ktorí sa tam zdržali najmenej dva týždne.

Zodpovedné úrady v Anglicku budú dodržiavanie nariadenia kontrolovať na uvedených adresách ľudí. Tým, ktorí domácu izoláciu porušia, hrozí pokuta vo výške 1000 libier (v prepočte 1125 eur) alebo trestné stíhanie.

Kritici tohto nariadenia však polemizujú s tým, prečo Británia - najviac zasiahnutá krajina v Európe -, ktorá len postupne zmierňuje zavedené opatrenia, obmedzením cestovania z krajín s nižším počtom nakazených ešte viac zaťažuje hotely a letecké spoločnosti.

British Airways, EasyJet a Ryanair podnikli voči britskej vláde spoločné právne kroky, pričom poukazujú na "neprimeraný a neférový" postup. Šéf spoločnosti Ryanair Michael O'Leary pre spravodajskú stanicu Sky News v pondelok uviedol, že plán vlády je "zbytočný" a "nevymáhateľný" a "zničí tisíce pracovných miest v britskom turizme".

Výkonný riaditeľ londýnskeho letiska Heathrow John Holland-Kaye pre noviny City AM uviedol, že zavedenie 14-dňovej karantény pre cestujúcich zo zahraničia môže viesť k prepusteniu 25.000 ľudí, čo predstavuje tretinu zo všetkých zamestnancov letiska.
 
 
 

Vyberte región